Eko Dan v MC Hiša mladih Ajdovščina

Znanje & učenje | Sobota, 09.09.2017 ob 13:00 | Bar Hiša mladih Ajdovščina

Ali ste vedeli, da vsak Slovenec letno ustvari povprečno 436 kilogramov odpadkov? Ali ste vedeli, da v povprečju vsak od nas letno zavrže 73 kilogramov hrane? Medtem ko se na eni strani ustvarjajo nepotrebni presežki, na drugi strani marsikdo živi v pomanjkanju. Zato člani študijskega krožka »Kako do 0 odpada?«, v sodelovanju z društvom Ekologi brez meja in Društvom upokojencev Ajdovščina vabijo na Eko dan. Odvijal se bo v soboto, 9. septembra, v Baru Hiša mladih.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Od 13. do 18. ure vas vabimo na Izmenjevalnico oblačil. Izbirali boste lahko med rabljenimi kosi in po želji tudi sami oddali oblačila, ki pa naj bodo čista in cela. V istem času bodo za mlajše in tudi malo manj mlajše potekale delavnice recikliranja različnih materialov, kot so plastika, steklo in papir. Iz njih bomo ustvarjali okvirje za slike, vaze, lončke za pisala in še kaj. Prav tako bo mogoče na eko tržnici kupiti eko pridelke ter eko vrečke in druge izdelke, ki vam bodo pomagali, da boste lahko zaživeli življenje z manj odpada. Izvedli bomo tudi delavnico izdelave naravne kozmetike, o kateri več informacij še sledi. Za tem nam bo ob 18. uri Mojca Bernik predstavila njen način življenja brez odpada. Mojca septembra v Novi Gorici odpira trajnostno trgovino Moj svet, čist planet.

Ob 18.30 uri si bomo ogledali film Ne me'čmo hrane stran, s katerim Ekologi brez meja skupaj z Zvezo društev upokojencev Slovenije opozarjajo na prevelike količine zavržene hrane. Rdeči križ Ajdovščina na primer od marca 2014 prevzema viške hrane, ki nastanejo v nekaterih javnih zavodih in privatnih gostinskih obratih, ter jih deli socialno ogroženim, ki so pogosto stari ali bolni. Sprva je prevzemalo 6 kosil, da danes pa je njihovo število naraslo na 15. Prispevajo jih Srednja šola Veno Pilon Ajdovščina, Dom starejših občanov Ajdovščina, Vrtec Ajdovščina, Zavod Pristan, pizzeriji Zmaj in Anja ter okrepčevalnici Barbera in Amon. Prav tako sta se projektu pridružili podjetji Fructal in Mlinotest, ki dnevno daruje svež kruh. Čez celo poletje je vsak petek na Rdečem križu potekal tudi študijski krožek »Kako do 0 odpada?«.

V okviru krožka smo iskali načine, kako lahko vsak od nas prispeva k ohranjanju okolja: kako naj kupujemo in shranjujemo živila, da bomo zavrgli čim manj hrane, kako naj ustvarjamo čim manj drugih odpadkov ter kako lahko iz navidezno odpadnih materialov, kot so blago, papir ali plastika, izdelamo nove uporabne stvari. Pogledali smo tudi širše v lokalno okolje in poskušali ugotoviti, kako bi bilo mogoče zmanjšati ali ponovno uporabiti tudi viške, ki nastanejo v pridelavi, predelavi in trgovini.

Lepo vabljeni na Eko dan! RK Ajdovščina

Email

Prijavi se na
e-obvestila

Izpolni podatke v spodnjem obrazcu!

Sklop*:

6 - 9 =