Galerija Hiša mladih: Mia Paller - Krpanke

Zabava & prosti čas | Petek, 22.06.2018 ob 19:00 | Galerija Hiša mladih

Vabimo vas v Galerijo Hiša mladih, na ogled odlične likovne razstave Krpanke, avtorice Mie Paller. Razstava bo na ogled vse do 22. junija.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KRPANKE (Mia Paller, 2018)

Naše vizualno okolje je kompleksen preplet znakov, slik, besedila in simbolov, ki jim je težko določiti sidrišče. Vsakodnevno se srečujemo z nešteto podobami, katere zavestno ali nezavedno povezujemo ter si tako ustvarjamo sliko sveta. Kombinatorika je za vsakogar drugačna in odvisna od predhodnih izkušenj. Umetnica svoja dela pojmuje kot utelešenje tega početja, saj gre za spajanje raznorodnih elementov, ki se odraža kot nova celota, katere pomen je različen od seštevka posameznih delov. Slikarska dela in risbe ima za poligon, v katerem preizkuša (spontano) srečevanje različnih vizualnih jezikov za tvorjenje novih kombinacij. Kolaž razume ne le kot postopek v umetniški praksi, temveč tudi kot širši princip, ki pomeni vsakršno združevanje, kombiniranje in manipuliranje s podobami, mislimi in koncepti. Sliki pravi protoekran, na katerega se projicira mešanje ter plastenje vidnega kot posledica vsakodnevnega soočanja s poplavo podob.

Dela nastajajo kot reciklaža in prilastitev, rezultat tega pa je podoba v podobi. Mia Paller serijo kolažev dojema kot celoto, katere zgodba je odvisna od razporeditve posamičnih kosov, tako da se vedno znova izgradi. Večina del je nastala spomladi 2018 na študijski izmenjavi na Nizozemskem. Selitev je prinesla tudi pomanjkanje materiala v ateljeju, zato je umetnica začela kopičiti najdene papirčke, zavržene fotografije, pa tudi fragmente iz vsakdanjega življenja kot so računi ali embalaža. Ti elementi so na meji med podobami in objekti, obenem pa pričajo o določenem prostoru-času. Dela so sestavljanke iz odrezkov vsakdana – papirne krpanke.

Mia Paller je absolventka 1. stopnje slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. V študijskem letu 2017/18 pripravlja svoje diplomsko delo z naslovom Podobe – Vizualni nomadi pod mentorstvom izr. prof. Zmaga Lenardiča in Sergeja Kapusa. Ukvarja se zlasti s slikarstvom, mozaiki in animacijo. Njena prva kratka risanka Laundry je bila predvajana med drugim na festivalu Animateka 13 (Ljubljana, 2016), avtorica pa je sodelovala tudi kot članica študentske žirije. V začetku leta 2018 je bila na trimesečni študijski izmenjavi v Groningenu na Nizozemskem. Aprila je sodelovala na razstavi PILOTepizoda v Layerjevi hiši v Kranju, maja pa v Ljubljanski galeriji Equrna v sklopu razstave Abstrakcija je na koncu tvoje cone udobja. Na razstavi v Hiši mladih Ajdovščina se predstavlja s slikarskimi deli, junija pa bo novo animacijo …Smell the coffee razstavljala v galeriji Nočna izložba Pešak v Ljubljani. Mia Paller živi in dela v Ljubljani.

Email

Prijavi se na
e-obvestila

Izpolni podatke v spodnjem obrazcu!

Sklop*:

9 - 2 =