Vsi dogodki

Galerija Hiša mladih: Iztok Snoj - Pogovori z goro

Zabava & prosti čas | Petek, 10.08.2018 ob 19:00 | Galerija Hiša mladih

V petek, 10. avgusta 2018, smo v Galeriji Hiša mladih Ajdovščina, odprli razstavo fotografij, avtorja Iztoka Snoja. Fotografije prikazujejo lepote Snežnika.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naslov razstave: Pogovori z goro

Rojen sem 1959 v Ljubljani, vendar je biti Slovenec pomembneje kot se imeti za prebivalca glavnega mesta. Diplomiral sem matematiko, vendar nisem matematik. Delam v informatiki, a nisem računalničar. Na veliko fotografiram, pa zato še nisem fotograf. Intenzivneje sem začel fotografirati leta 2004, ko sem začel na portalu www.gore-ljudje.net objavljati gorske zgodbice. Odzive, ki jih je name naredila narava, sem skušal ubesediti in tudi posneti. Postal sem opazovalec in zapisovalec vtisov. V objektiv in besedo sem želel zajeti drugačen odnos do gora. Do sedaj je nastalo preko 300 objav, od tega 30 o Snežniku. Za prijatelje že nekaj let redno pripravljam posnetke narave, fotografske Sanjarije. S njimi si prizadevam vzbuditi v ljudeh nekaj prijetnega in pozitivnega.

Namen mojih posnetkov ni vzbujanje osuplosti, z njimi želim ljudi napeljati, da se v fotografijo vživijo, da se z videnim poistovetijo, da bodo sami želeli nekaj podobnega videti in doživeti. Človeka nagovarjajo, naj gre sam v našo prelepo slovensko naravo, naj po njej ne hodi avtomatsko, ampak z zavedanjem. Slovenija je čudovita dežela, Snežnik pa je nekaj posebnega. Pri ljudeh in živalih zlahka vidim, kako se med fotografiranjem odzivajo name, pri naravi pa to želim začutiti. Se da tudi na posnetkih narave zaznati, v kakšnem odnosu je ona do nas?

Več let sem vedel, da gore niso zgolj sredstvo za dosego ciljev ali materija iz mrtvih skal, s Snežnikom pa sem se skušal povezovati zavestno. Kaj mi bo pokazal, česa me bo naučil, na kaj me opomnil, kaj zbudil v meni. Pri povezovanju z goro prav tako zaznam odnosu do samega sebe, ta pa je najvažnejši. Takšno je bilo moje intenzivno druženje s Snežnikom zadnja tri leta, nekatera izmed njih so vidna na pričujočih posnetkih. Razstava je smiselno nadaljevanje mojega druženja z njim.

Email

Prijavi se na
e-obvestila

Izpolni podatke v spodnjem obrazcu!

Sklop*:

9 - 3 =