MC21 - VANESSA BENAK

1. Prva asociacija na »Vanessa Benak«

Energična, ustvarjalna punca z velikim veseljem do življenja ter strastjo do dela.

2. Kateremu letnemu času si najbolj podobna?             

Poletju, sem summer soul : -)

3. Če bi lahko potovala v času, kam bi se odpravila?            

V New York, konec 70-ih, začetek 80-ih.

4. S katero znano osebo, bi se odpravila na samotni otok?            

Na samotni otok bi se odpravila z Lady Gago…mislim, da bi se kar dobro ujeli, je tako odštekana kakor jaz ;) Se je za bat, kaj bi ušpičili !

5. Katere sladice se ne moreš prenajest?       

mmmm… SLADOLEDA !

6. Opiši Ajdovščino v enem stavku.        

Ajdovščina je mesto,  v katerem so s treningi vzklile moje sanje o plesu…

7. Kaj je to ljubezen?              

»Ples je prvi zaveznik ljubezni«.

8. Če bi ulovila zlato ribico in imela eno željo, kaj bi jo prosila?            

Da naj mi po izpolnjeni želji, ne uteče :) Hecam se. Imam veliko želj, ni pa ene, ki bi jo v tem trenutku najraje izpostavila. Bolje, da ne čakamo zlate ribice, ampak z voljo in trdim delom izpolnjujemo svoje želje : )

9. Kaj bi rad znala, pa ne znaš?            

Risat. Seveda je vsak nadarjen za druge stvari in veščine, kar je tudi prav, vendar sem si jaz zmeraj želela, da bi lahko zelooo lepo risala, spoštujem to umetnost.

10. Tvoj nasvet mladim bi bil?

Bodite to kar ste,  počnite to kar vas veseli, uživajte v vsakem trenutku vašega življenja in ga ne zapravljajte za negativne ljudi. Sledite svojim ciljem in vztrajajte ne glede na ovire, ki vam stojijo ob poti. Če imate željo, imate tudi sanje in če imate sanje jih lahko uresničite. Vlagajte v svoje ambicije, trudite se, garajte, pogumno in voljno pojdite v vsak novi dan in ne bojte se postaviti zase ! Zavisti in nevoščljivosti bo zmeraj preveč okoli vas, vendar bodite samozavestni, verjemite vase in v svoje sposobnosti, radi se imejte in prišli boste do cilja. Šele ko boste sami sebe spoštovali in se cenili, takrat boste to lahko delili z drugimi. 

11. Zakaj si se odločila vstopiti v svet plesa?           

V svet plesa sem stopila že kot majhna punčka, torej nezavestno. Že pri prvih korakih svojega življenja sem »baje« zelo rada plesala in poskakovala. Kjerkoli sem zaslišala muziko sem bila v trenutku v elementu in glavna v prostoru. Tako so mi doma povedali. Drugače sem v plesno šolo vstopila v 3. razredu OŠ, pri osmih letih. Torej na odgovor vendarle ne bi znala točno odgovoriti, sigurno pa je bil to že takrat bistveni del mojega življenja in sem imela željo po več in več. Plesna šola je zatorej bil nepogrešljiv korak za to.           

12. Kaj ti pomeni ples?           

Ples je zame način izražanja. Je način izražanja čustev, počutja in  zares najglobljih emocij. Je svoboda in je tisti del, ki v meni prebudi točno to kar sem. Torej, ko plešem ni prikrivanja in ni skrivnosti. Ni zunanjih stvari, ki bi me omejevale (to so tiste vsakodnevne stvari, zaradi katerih moramo marsikdaj zatisniti oči ali ušesa, preslišati ali se pretvarjati, da se ni zgodilo) in mi preprečevale biti to kar sem.
Dancing is who I am.

13. Kakšna bi bila po tvoje definicija plesnega stila ADC skupine?         

V plesnem centru ADC premoremo veliko različnih stilov, s katerimi že 4 leta pridno navdušujemo in urimo naše plesalce. Pri nas se lahko najde prav vsak, tisti, ki ga zanimajo bolj nežni  ali latino ritmi, do tistih, ki imajo raje bolj udarne in urbane ritme.  Poleg tega se lahko pri nas pozabavajo in sprostijo vsi tisti, ki so željni plesa le kot rekreacije, lahko se pa tudi bolj resno in profesionalno posvetijo plesu ter se  izobražujejo in nadgrajujejo svoje plesno znanje.
Naša največja posebnost in iskrica je pa ta, da nismo samo plesalci, temveč smo družina.

14. Kako pa poteka izobraževanje v plesu? Kje se izobražuješ?           

Večina plesalcev svojo plesno pot začne kar v plesnih šolah oz. pri plesnih učiteljih/vaditeljih/koreografih. Res je, da so lahko načini izobraževanja v plesu zelo, zelo razvejani in različni, tako, da se tudi pot najboljših in svetovno uspešnih plesalcev, ni nujno začela v plesni šoli. Mnogi se izobražujejo kar sami, preko video virov, preko interneta ali pa svoje znanje in inspiracijo črpajo kar iz šovov, plesnih predstav, eventov in tekmovanj. Plesalec predvsem nadgrajuje svoje plesno znanje s plesnimi delavnicami, tako imenovanimi »Workshopi«, ki potekajo po vsem svetu. V Sloveniji smo se imeli in se imamo priložnost učit od zares dobrih domačih plesalcev in koreografov, prav tako pa tudi od tujih, ki jih v Sloveniji pogosto gostimo. Nekateri plesalci pa si na primer, namesto dragega potovanja, raje privoščijo kvalitetno izobraževanje v tujini pri priznanih koreografih ali v plesnih šolah. Seveda pa je vse odvisno od  posameznika samega, kolikšna je njegova želja in koliko je pripravljen delati in vložiti v nadgrajevanje svojega znanja in uspeh.

15. Kje najdeš navdih in inspiracijo za tvoje koreografije?             

V svetu samemu, večinoma pa inspiracija izhaja iz svojih čustev in iz momentalnega počutja.

16. Te mika morda še kak drug »svet« plesa, ki ga morda hraniš za prihodnost?    

Seveda, da me, a za enkrat to ostaja še v mojih  mislih in planih :)

17. Na kateri plesni dosežek si najbolj ponosna?             

Zame je izjemen dosežek lanskoletno 7. mesto na Svetovnem prvenstvu v Street dance-u, kjer sem tekmovala kot solistka. Ponosna sem pa zares na VSE kar sem od samega začetka svoje plesne poti, do danes dosegla. Torej na vse tako manjše, kot tudi velike nastope, na tekmovanja, na koreografije in na plesne predstave. Trenutno sem zelo vesela, ker se mi obeta še ogromno novih in zelo zanimivih projektov, tako tistih v katerih bom plesala, kot tudi v tistih v katerih bom koreografirala. No, najbrž pa sem na nekaj res zelooo ponosna in sicer na to, da svojo ljubezen do plesa predajam tudi med druge, mlade, jih inspiriram in jim podajam svoje znanje naprej. To mi je res v zadovoljstvo in v veselje.

18. Kakšno je tvoje mnenje o plesni sceni v Sloveniji?            

V Sloveniji imamo zares ogromno zelo, zelo dobrih, kvalitetnih in uspešnih plesalcev in koreografov. Veliko jih je poznanih tudi po svetu, kamor jih vabijo na različne nastope, tekmovanja in kot učitelje na workshope. Tudi kar se tiče dosežkov smo zelo visoko, saj so Slovenske ekipe pobrale že vrsto mednarodnih, Evropskih in Svetovnih naslovov, kar nas uvršča nas sam vrh! Zares sem ponosna, da sem začela in zacvetela svojo plesno kariero med tako dobrimi plesalci in tudi poznavalci plesa v Sloveniji. Vesela sem, da imamo ogromno možnosti in priložnosti, se tudi v domači državi tako kvalitetno izobraževat in učit!

19. S katerim znanim imenom iz sveta plesa bi rada nekoč sodelovala?        

Z Ianom Eastwoodom & Chachi Gonzales. Občudujem ju, ker sta tako mlada in tako že tako »ubivata« sceno ! Zame sta res TOP ! Preverite na youtube – u ;)

20. Kje bi rada zaplesala pa še nisi?            

Rada bi zaplesala na koncertu kakšne svetovno znane zvezde, pred tisočero publiko. Naj izpostavim – rada bi zaplesala za Rihanno, ker je že od izdaje svojega prvega albuma, meni najlubša izvajalka…(in njeni koncerti so nooori!). Nekoč….:)

21.POSTAVI SVOJE VPRAŠANJE MLADINSKEMU CENTRU HIŠA MLADIH !

Kateri je bil do sedaj vaš najpomembnejši in največji plesni dogodek v MC Hiša Mladih?

Verjetno bo odgovor na to, kar letošnje pustno-plesno rajanje. Bo pa v prihodnosti definitivno še mnogo več plesa. In seveda ne moremo mimo vsakoletne Maturantske parade, ki jo pripravljamo v Ajdovščini.