MC21 - NELI SELAN

1. Prva asociacija na »Neli Selan«

Prijazna in vedno nasmejana :)

2. Kateremu letnemu času si najbolj podobna?

Pomladi.

3. Če bi lahko potovala v času, kam bi se odpravila?

Mhm…morem dobro razmislit

4. S katero znano osebo, bi se odpravila na samotni otok?

Mislim, da nebi potrebovala ravno znane osebnosti,  mogoče Gordan Ramsay ali Nigella Lawson.

5. Katere sladice se ne moreš prenajest?

Moram priznati, da nisem ravno ljubiteljica sladic, drugače pa mi je všeč rabarbarin sladoled s pacojeta :)

6. Opiši Slovenijo v enem stavku.

Vsak kotiček nje ima svojo kulinariko.

7. Kaj je to ljubezen?

Ljubezen je nekaj, česar se neda kupiti, vendar moraš znati ceniti. Je preprosta, brez česa si ne predstavljaš živeti.

8. Če bi ulovila zlato ribico in imela eno željo, kaj bi jo prosila?

Če vam jo zaupam se mi ne bo izpolnila :)

9. Kaj bi rada znala, pa ne znaš?

Znala bi rada veliko, saj se je moja kuharska pot šele dobro začela in se moje znanje postopoma širi.

10. Tvoj nasvet mladim bi bil?

Moj nasvet mladim je: naj jih pot vodi v pravo smer.

11. Zakaj v svet kuharstva?

V svet kuharstva zato, ker me je ta poklic zanimal že prej in me še danes

12. Kaj ti ta svet ponuja?

Ta svet ti ponuja ustvarjalnost, izkušenje, spretnost, inovativnost…

13. Kako bi na kratko opisala kaj so dobre lastnosti vsakega pravega kuharja? 

Da pozna osnove kuhanja.

14. Kako deluje razmerje lastnik restavracije in kuhar? Kdo odloča o hrani?

Lastniki velikokrat ne poznajo ozadja kuhinje, zato se mora kuhar dokazati, in pokazati svoje prav. Če je kuhar dober, je on tisti, ki prodira z idejami in on odloča o tem, če ne je nasprotno. Idealno je, da je lastnik tudi sam kuhar :)

15. Lahko rečemo, da je delo kuharja neke vrste umetniško delo in kje se to najbolj čuti?

Vsekakor je delo kuharja umetniško. Še posebej lahko to opazimo pri postavitvi hrane in dekoracije na krožniku, ob enem pa tudi z mešanjem različnih sestavin za katere bi rekli, da ne pašejo skupaj.

16. Ali več časa in idej vložiš v kuhanje ali v pravilno, posebno postrežbo?

Največ časa se vloži v samo pripravo hrane in kuhanje, je pa tudi pomembno kako izgleda krožnik in postrežba le tega pred gostom.

17. Kaj kuhar stori v primeru, če mu morda jed ne uspe najbolj, gost pa že čaka na postrežbo?

Če jed ne uspe kot si jo je zamislil in kot mora izgledati, je bolje, da jed pripravi ponovno. Gosta pa obvesti o tem in mu pripravi kakšen prigrizek medtem ko čaka na naročilo. :)

18. Kje najlažje najdeš navdih za tvoje kuharsko ustvarjanje?

Navdihe iščem popolnoma povsod od sejmov, revij, knjig, filmov, oddaj..pa po svoji glavi. :)

19. Kaj bi svetovala nekomu, ki ne zna skuhati ničesar? Česa naj se najprej loti, če se želi naučiti kuhat?

Naj me pokliče :). Če kdo ne zna kuhati bi mu svetovala naj ne obupa pri prvem poskusu, saj vaja dela mojstra. Drugače v današnjem času obstajajo knjige, v kateri je vsak korak opisan in slikan.  Imamo pa v Sloveniji tudi dobre kuharske tečaje.

20. Kaj si sama najraje skuhaš? :)

Oooo, najtežje vprašanje. Ponavadi kakšno tipično slovensko jed.

21. POSTAVI SVOJE VPRAŠANJE MLADINSKEMU CENTRU HIŠA MLADIH !

Ali morda veste kaj je to Euroskills in kdo zastopa Slovenijo v kuharstvu?

EuroSkills je tekmovanje v poklicnih spretnostih na katerem lahko sodelujejo mladi med 18 in 25 letom starosti. Od tekmovalcev se pričakuje, da že imajo razvite nekatere poklicne spretnosti. Poudarek je na aplikativnih znanjih in v tem smislu so sestavljene tudi tekmovalne naloge. Kdo zastopa Slovenijo v kuharstvu pa zelo dobro veš! :)