MC21 - JULIJANA KRAPEŽ

1. Prva asociacija na »Julijana Krapež«

Edinstvena in včasih malo nora ;)

2. Kateremu letnemu času si najbolj podobna?

Pomlad.

3. Če bi lahko potovala v času, kam bi se odpravila?

Ne bi se znala odločit, mislim da mi je namenjen ta čas in moram ga čimbolj izkoristit.

4. S katero znano osebo, bi se odpravila na samotni otok?

Spet eno zapleteno vprašanje...mogoče Rene Redzepi(znan danski kuhar), ki sem ga spoznala v Franciji na nekem kulinaričnem festivalu in me je impresioniral s svojim ustavrjanjem.

5. Katere sladice se ne moreš prenajest?

Vaniljev sladoled z bučnim oljem...ampak sladoled mora bit zmiksan s Pacojetom.

6. Opiši Ajdovščino v enem stavku.

Preprosto moj dom.

7. Kaj je to ljubezen?

Ljubezen je nekaj kar se ne da prijeti in kupiti je vsepovsod okoli nas, vsakemu je dana le videti in sprejeti jo mora.

8. Če bi ulovila zlato ribico in imela eno željo, kaj bi jo prosila?

Da mi izpolni neomejeno število želja...na prvem mestu pa je zdravje.

9. Kaj bi rad znala, pa ne znaš?

Hm...dosti stvari je ki bi jih rada znala...predvsem pa bi rada znala še boljše početi stvari s katerimi se ukvarjam.

10. Tvoj nasvet mladim bi bil?

Ni važen cilj, pomembna je pot.

11. Zakaj si se odločila vstopiti v svet kuharstva?

V svet kuharstva sem vstopila nepričakovano in malček nenavadno, kot študentka geodezije sem najprej začela s pomivanjem posode...ker me je zanimalo in veselilo sem se počasi učila...tistim ki so mi to omogočili in vpeljali v svet kulinarike bom vedno hvaležna za res neprecenljive izkušnje.

12. Kdaj pri svojem delu najbolj uživaš?

Ko se mi utrne ideja in začnem ustvarjat, dobim ogromno pozitivnega elana pa čeprav končni izdelek ni vedno tak kot si ga na začetku zamislim...mogoče je še boljši.

13. Ali lahko rečemo, da je kuhanje tudi neke vrste umetnost?

Absolutno ja.

14. Kaj bi izpostavil kot najpomembnejše lastnosti dobrega kuharja?

Da zna improvizirat in je odprt za nove ideje.

15. Kaj loči dobrega in slabega kuharja?

Vstrajnost in perfekcionizem.

16.  Kaj bi svetovala nekemu mlademu človeku, ki si želi resneje ukvarjati s poklicem kuharja?

Ni preprosto in ni lahko, če uživaš v svojem delu se zdi še tako zakomplicirana stvar lažja...sledi svojim sanjam in dovoli si tvegat.

17. Je Slovenija kulinarično razvita dežela?

Slovenija je sigurno kulinarično razvita dežela in imamo kar nekaj kuharjev ki jo promovirajo v tujini.

18. Meniš, da bi Vipavska dolina morala nameniti več promocije avtohtoni kulinariki?

Okusi Vipavske so ena izmed promocij vipavske doline ki se iz leta v leto bolj razvija, čeprav promocije ni nikoli odveč.

19. Se v Ajdovščini dobro je?

Ja itak.

20. Je lažje skuhat odlično joto ali okusne testenine? :)

Lažje je skuhat okusne testenine kot odlično vipavsko joto!   

21.) POSTAVI SVOJE VPRAŠANJE MLADINSKEMU CENTRU HIŠA MLADIH !

Bi znali imenovat nekaj odličnih slovenskih kuharjev in nekaj tradicionalnih vipavskih jedi?

Bi znali! :) Julijana Krapež in Vipavska jota v katero mora nujno stopiti tudi "prasec" :)