MC21 - TINE MURN

1. Prva asociacija na »Tine Murn«

TM? Trade mark? Hahaha.

2. Kateremu letnemu času si najbolj podoben?

Vsakemu po malem, sam če je fajn vreme. Drugače, še najbolj tam ko ni ne pomlad ne poletje. Ko ratava dan dolg in noči tople in čakaš, da robutaš češnje pri sosedu. Ja to je to.

3. Če bi lahko potoval v času, kam bi se odpravil?

Ha. Skoraj gvišno 1960 v Jugoslaviji, ko so bili naši starši mladi ali še kako desetletje prej v Kalifornijo.

4. S katero znano osebo, bi se odpravil na samotni otok?

Ma nisem prepričan, da bi se mi dalo iti samo z eno osebo na samoten otok. Kaj ti bo znana oseba, če je potem znana samo tebi. Potemtakem si ti lih toliko njej znan, kot je ona tebi. Če bi me že poslali na samoten otok bi s sabo sigurno vzel mojo punco.

5. Katere sladice se ne moreš prenajest?

Lambade od Petre Bratina iz Gradišč, Baunty peciva od mame od Tjaše ali pa res dobrih domačih štravb.

6. Opiši Ajdovščino v enem stavku.

Dom. Pika.

7. Kaj je to ljubezen?

Edina stvar v katero res verjamem.

8. Če bi ulovil zlato ribico in imel eno željo, kaj bi jo prosil?

Da zamenjava vloge mogoče? Sicer pa, da bi vsem na svetu ugradila večni občutek, uno, da se imaš rejs fajn.

9. Kaj bi rad znal, pa ne znaš?

Pismu vsaj ene 500 talentov si bi želel, pa jih nimam. On običajnih stvari, da bi spet znal skakat na glavo v vodo. Ku sem bil mulc sem se enkrat klesnu in od takrat imam prpo pred tem. Sam pomoje to ti kak psihiater za dober šold spuca, kaj ne?

10. Tvoj nasvet mladim bi bil?

Mladim? Sej smo vsi še mladi, kaj ne? :) Dejte uživat to, da ste mladi, dejte delati neumnosti, dokler jih lahko, sam ne takih, da škodijo drugim ali vam, temveč take, da so žur. Ne se preveč sekirat za naprej, vseeno pa dejte imeti kaka zanimanja in veselje. Nje sam bluzit popolnoma brezveze. Pa imejte vedno občutek da se lahko od drugih učite ravno toliko kolikor se drugi lahko učijo od vas,…

11. Zakaj v London?

Kaj pa vem. To je sedaj že ful let. Najprej sva šla s pucno študirati, potem pa sva se vrnila nazaj in evo nas. Ko si mlad je London fajn.

12. Kje in kdaj v Londonu najbolj uživaš?

Ko sem v družbi svojih najbližjih, ko dobim dobre frende na obisk, ko je lep dan in sediš v parku ali pred pubom in uživaš lajf, ali pa ko grem na kako dobro tekmo, koncert.

13. Kateri stil glasbe trenutno najbolj ugaja londončanom in londončakam? 

Uf mater. Vsi stili glasbe, pomoje. Tu najdeš vse zvrsti glasbe, vse narodnosti, vse jezike, vse jedi,… Recimo zadnjič smo imeli tu koncert Elvis Jacksonov in so seveda ful zapalili, pa Zoran Predin je bil tle in spet žur. Imamo slovenci veliko dobre muske, ki bi bila tudi za London. Ali predvsem za London. Če si dober, boš vedno najšel kak lokal, kjer lahko predstaviš svojo glasbo v Londonu. Sicer pa imajo Britanci zelo radi svoje poletne festivale ali pa zimske koncerte. Ustvarjajo veliko svoje glasbe in jo tudi podpirajo. Ustvarja pa se veliko tudi »sranja«, kot povsod po svetu…

14. Posvečaš čas promociji Slovenije v Angliji. Kako je s prepoznavnostjo naše deželice tam?

Vedno boljše, od kar sem jaz tu, hahaha. Ne, res je vedno boljše, saj nas ljudje počasi prepoznavajo, vedno manj jih je, ki nas povezuje z Jugoslavijo (logično, generacije odraščajo), tudi vedno manj je dileme Slovaška – Slovenija; je še, a veliko manj. Slovenija je stara dvajset let, naši športniki so zelo uspešni, naša država dobiva imidž, dobiva pozicijo na zemljevidu. Smo ful majhni, to je res, a velikokrat nas tujina še bolj ceni, kot se cenimo sami…

15. S čim poskušate najbolj dvigniti prepoznavnost Slovenije?

Različno. Oglaševanje. Čim več zelo dobrih in vplivnih novinarjev skušamo spraviti v Slovenijo, da potem pišejo članke o nas. Sodelujemo na sejmih, prirejamo dogodke, sprejeme. Izkoristimo vsako priložnost za prepoznavanje, od športa, do kulinarike, do večjih jubilejev. Recimo drugo leto med olimpijskimi igrami bo v centru London Slovenska hiša, kjer se bo veliko dogajalo, ne samo za športnike in navijače, temveč tudi za vse obiskovalce… 

16. Kaj po tvojem mnenju manjka Sloveniji, da ne bi tolikokrat v tujini postala Slovaška? 

Nič. Še naprej je potrebno izobraževati ljudi kaj in kako smo, ter jim povedati, da pač mi nismo Vzhodna Evropa in nikoli nismo bili. Naj si pride jih čim več pogledati. Sicer pa, če še kdaj igramo z Angleži v nogometu in jih vsaj tako razbijemo, kot so jih enkrat Hrvati nas ne bodo nikoli več pozabili, hahaha.

17. Kako je z prepoznavnostjo Ajdovščine, oz. Vipavske doline?

Vedno boljše, a potencial ostaja. Kar se turizma tiče, bi Vipavska dolina lahko bila en od biserov Slovenije, bila bi lahko alternativa Toskani, ima take danosti, da si niti misliti ne moremo. Trenutno je recimo izredno popularna regija goriških Brd. Vipava bi bila iz vidika turizma še bolj primerna destinacija. Posebej so zanimive vasi, Wajdušna pa tudi, kot urbani center doline. Ajdovščina je super za mladinski ali športni turizem.

18. Imaš morda v načrtu nekoč selitev v drugo mesto, državo ali pa celo vrnitev v Slovenijo?

Vse je možno. Vsekakor pa se nikoli nisem izselil od doma, tako da vedno ostajam Ajdovc.

19. Kaj ima Ajdovščina česar London nima? 

Uf. Ogromno. Naravo, ogromno mojih prijateljev in mojo družino. Veliko več placa je v Ajdovščini, ni toliko gužve. Zame osebno ima nek karakter, ki ga težko najdeš po svetu. Sem ga že videl v raznih mestih, sam velikokrat v veliko večjih mestih kot je Wajdušna. London pa je prevelik za enoten karakter. London je konglomerat vsega… kar je kdaj zakon, kdaj pa ne.

20. Bi lahko ajdovski mladinski hotel postal zanimiva, vsaj vmesna, destinacija za angleške turiste?

Vsekakor. Odličen potencial. Priti mora v vodiče, kot so Lonley Planet, popotniki (backpackerji) pa morajo dobiti občutek, kaj vse se da pri nas početi in nekdo jim mora to pokazati, ponuditi.

21.) POSTAVI SVOJE VPRAŠANJE MLADINSKEMU CENTRU HIŠA MLADIH !

Zdaj ko ste že en čas v akciji, kako naprej? Imate energijo, voljo, podporo, ambicije? Kaj naredite za mlade v Vipavski dolini in kaj za mlade, ki v Vipavsko dolino pridejo ali bi prišli? Dajete možnosti mladim, da se vključujejo v vaše delo, tako kot so to že tradicionalno razne organizacije delale: taborniki, PUM, skvatje KAŠ, itd.

Naprej po začrtani poti. Imamo. Vse in še več. Dajemo!