BIT 2 BEAT 2011

16.09.2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Po uspešni izvedbi prvega gostovanja Mladinskega centra Hiša mladih Ajdovščina, v galeriji Vipavski križ, smo se letos odločili, da nadaljujemo s tradicijo. Lansko leto sta v okviru likovne razstave v Vipavskem križu gostovala Jani Cigoj in Nika Božič, letos pa sta barve Mladinskega centra zastopala Arijel Štrukelj in Simao Bessa.

Otvoritev je bila v petek, 16. septembra 2011 ob 19. uri!


 

 

Arijel Štrukelj , rojen 14 aprila 1987 v Šempetru pri Novi gorici , živi in ustvarja na Planini pri Ajdovščini. Že od malih nog ga je impresionirala oblikovalska sposobnost narave , katere pa takrat ni prepoznal na način kot danes. Skozi leta je iskal način kateri bi mu omogočal popolno izražanje njegove ustvarjalnosti. Začel je z slikarstvom , kasneje prešel v fazo oblikovanja nakita in manjših izdelkov iz lesa in kamna. Pred leti pa je v roke prijel rezbarsko orodje in raziskovanje skritih detajlov v lesu je postal njegov vir inspiracije. Sedaj pa se posveča novemu materialu, dela v kamen , ker čuti globoko povezanost do gradiva in njegovo povezavo z zemljo  in časom. Spoštuje njegove lastnosti obstojnost, teksture in prednosti, medtem ko raziskuje njegove sposobnosti preoblikovanja v neskončno število različnih form.

Simão Bessa, rojen 24. oktobra v Santu Tirsu na Portugalskem, se tokrat slovenski publiki predstavlja s svojimi deli, ki reprezentativno pripovedujejo zgodbo o njegovem prevladujočem umetniškem izrazu. Začetek slednjega je mogoče najti v zadnjem obdobju njegovega študija na Akademiji za likovno umetnost Univerze v Portu, kjer je Bessa v okviru študija slikarstva odkril koncept svoje individualne umetniške artikulacije, ki je zanj ostala relevantna vse do danes. Njegovo delo je manifest dvogovora slikarja s platnom, v katerem skuša napodobiti razmerje avtorja do svoje skicirke – naključno, eksperimentalno, a obenem tehtno premišljeno. 

 

bit2_vabilo_2011.jpg