»LIVE« ON THE STREET

24.09.2011 - 08.10.2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mladinska pobuda »Live« on the street je nastala ob pobudi mladega lokalnega kiparja Arijela Štruklja, ki je sodeloval že pri prvi pobudi Mladinskega centra »Polepšajmo Hišo mladih«. Izkušnja s prvo pobudo je bila za vse nas zelo pozitivna. Nov mladinski center in hotel Ajdovščina pa je zagotovo idealna lokacija za nadalnje umetniško izražanje. Mladinski center tako spodbuja mlade in manj mlade lokalne ustvarjalce, da izražajo lastne ideje in vrednote, ter jim tako omogoča, da se na različne načine predstavijo tudi širši javnosti.

Z Arijelom smo zavihali rokave in projekt prijavili na Nacionalno Agencijo MOVIT NA MLADINA in bili na razpisu uspešni. Arijel je okrog sebe zbral zanimivo skupinico kiparjev in začel s projektom »Live« on the street, ki bo prispeval k umetniški nadgradnji nove turistične in mladinske pridobitve v Ajdovščini, Mladinskega centra in hotela. Mladi kiparji so pod mentorstvom kiparja in fotografa Dušana Gerlica ustvarjali večje lesene skulpture, ki so s svojo mogočno prisotnostjo stavbi in okolici nedvomno dale dodaten kulturni pridih.  

Projekt je trajal od 24.9. do 8.10 2011, z zaključno otvoritvijo razstave del na dan 8.10. ob 19 uri. Kiparji so bivali in ustvarjali v mladinskem centru in hotelu.

Za vas smo pripravili tudi potopisno predavanje "Potovanje po Indiji" (Dušan Gerlica) in sicer, v torek 04.10. ob 20 uri.

Sodelujoči ustvarjalci:

 Dušan Gerlica

…se je iz Ljubljane preselil na Tolminsko, v Gorenjo Trebušo. Tam ima atelje in galerijo ter vodi kiparsko šolo v naravi. Deluje kot kipar, fotograf in mentor delavnic, v Sloveniji in v tujini.

 Ana Žerjal

…bienalna študentka, kiparka in mati možu in otroku. Pri svojem ustvarjanju v les namesto mišele uporablja elektriko. Rada pleše in intenzivno komunicira.

 Gorazd Prinčič

….packa in še kaj. Večkrat na ogled v krajih bližnjih. Hodi po poteh v ranih jutrih prebujenih. Pisna duša, glej v Google ime iskrivo. 

Uroš Božič

…živi in dela na Primorskem. Je »sin Gorjanov«. Poleg kiparjenja najraje potuje s svojo belo Škodo Favorit.

 Vasja Kavčič

…rojen v duši na zemlji, kjer potuje po hribih in dolinah… za seboj pušča velike sledi, ki jih ni le videti. Piha.

 Arijel Štrukelj

…živi in ustvarja na Planini pri Ajdovščini. Že od malih nog ga impresionira oblikovalska sposobnost narave, ki je takrat ni prepoznaval na isti način kot danes. Pred leti je v roke prijel rezbarsko orodje in raziskovanje skritih detajlov v lesu je postalo njegov vir inspiracije. Navdušil ga je tudi kamen, preko katerega občuti svojo povezanost z zemljo in časom.

Tomaž Zarifa

…njegov glavni material poigravanja zadnjih let je les. Kakršnih koli oblik in dimenzij. Išče tone trenutkov njegovega realnega življenja.

Jernej Humar

…je prišel na svet v davni prihodnosti leta 2075. Trenutno dela in živi v Ajdovščini, kjer piha veter.