FESTIVAL HIŠE MLADIH 2011

13.11.2011 - 21.11.2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FESTIVAL HIŠE MLADIH 2011 (kulturno – izobraževalni festival)

4. – 11. NOVEMBER 2011

plakat7a.jpg

PETEK 4. NOVEMBER

Otvoritvena simbolična slovesnost

Foto natečaj; Jesenski Fotokros – vse dni festivala

fotod.jpg

Tema Jesenskega fotokrosa 2011 je FESTIVAL HIŠE MLADIH, ki poteka v ajdovskih Palah med petkom 4. in petkom 11. novembrom 2011.  V natečaj sprejemamo vse fotografije, ki bodo nastale v času trajanja festivala in imajo kot motiv festivalsko dogajanje. Na natečaj je potrebno poslati vsaj 3 fotografije, v digitalni obliki in sicer do srede, 16. novembra 2011, na naslov INFO@MC-HISAMLADIH.SI . Dovoljena je uporaba photoshopa.

Najboljše fotografije bodo nagrajene in kasneje na ogled v antičnih termah v Ajdovščini.

Dan odprih vrat  Hiše Mladih – od 10 do 18 ure

Prvi dan festivala, Hiša mladih odpira svoja vrata vsem, ki bi si želeli približati se društvom in organizacijam, ki v njej delujejo in jih bolje spoznati. Posamezna društva se bodo tako z različnimi delavnicami in drugimi aktivnostmi predstavljala vsem obiskovalcem, predvsem pa mladim, ki bi želeli pokukati v njihov svet.

Razstava CMD/MC 10 let – vse dni festivala – galerija Hiša mladih

kcmd2.jpg

Se še spominjate CMD-ja, predhodnik današnjega MC-ja, je ponujal različne prostočasne aktivnosti za mlade.  Center mladinskih dejavnosti (CMD), se je kot večletni projekt, od leta 2001, pogodbeno izvajal za Občino Ajdovščina preko Centra za socialno delo in sicer, kot preventivni program, s 1. januarjem 2009 pa je dobil novo preobleko. Ustanovljena je bila notranja organizacijska enota Zavoda za šport Ajdovščina - Mladinski center  Hiša mladih. Program CMD se je tako preoblikoval in se danes izvaja v okviru Mladinskega centra, katerega cilj je razširiti svoj spekter dejavnosti, saj so se s pridobitvijo nove funkcije spremenile tudi naloge. Ob tej priložnosti bo v galeriji Mladinskega centra postavljena zanimiva spominska razstava.  

Večer španskega filma z Violeto in Emiliom; RUDO Y CURSI – ob 19. uri – dvorana Mladinskega centra   

IMG_2964.JPG

Po Hiši mladih se že nekaj časa potikata Violeta in Emilio, oba prihajata iz Španije, pri nas pa delujeta v okviru programa Evropska prostovoljna služba. Znate španski jezik, pa nimate s kom klepetati ali pa bi si želeli naučiti španskega jezika? Vabljeni vsako sredo, ob 19. uri, na klepet z njima. V MC Hiša mladih. V petek, prvi dan festivala pa vas vabita na zdaj že redne španski filmski večer s filmom Rudo y cursi.  Za kokice in pijačo je poskrbljeno.

Akustični koncert; Ana Pupedan  - v Baru, ob 21. uri

Nedavno_posodobljeno6.jpg

V sklopu festivala Hiša mladih, Bar Hiša Mladih, Klub Ajdovskih Študentov ter Vinosa d.o.o. pripravljajo uvod v  martinovanje, v družbi glasbene skupine Ana Pupedan (v akustični obliki)  ter degustacijo  vrhunskih mladih vin Saksida.

Vstopnina 5 eur (za člane KAŠ-a brezplačno)

Pismo županu

Ali nas mlade kdo kaj vpraša?

Sedaj imate priložnost, da v pismu županu izrazite svoje mnenje in na kartico županu napišete kje vas čevelj žuli, kaj bi bilo potrebno spremeniti za mesto prijaznejše mladim, kakšno je vaše mnenje in kakšne so vaše želje, potrebe in predlogi. Kartice dobite v MC Hiša mladih, v času trajanja festivala in jo lahko v priloženem nabiralniku oddate.

Brezplačna turistična vodenja po mestu Ajdovščina

V sodelovanju z lokalnimi turističnimi vodniki TIC Ajdovščina pripravlja brezplačna vodenja po mestu Ajdovščina. Zbirno mesto bo pred Mladinskim centrom in hotelom Ajdovščina v Palah. Vodniki vam bodo na enournem sprehodu predstavili številne naravne in kulturne znamenitosti mesta in bližnje okolice. Tako boste lahko izvedeli veliko zanimivega o izjemno pomembni reki Hubelj, rimskodobni Castri, Venu Pilonu, Milanu Klemenčiču ...

Urnik vodenj za skupine in posameznike:

- petek, 4. november ob 14.00,

- sobota, 5. november ob 10.00 in 14.00,

- nedelja, 6. november ob 14.00.

V nedeljo, 6. novembra, ob 15.00 bo potekalo tudi brezplačno vodenje po Muzeju Ajdovščina. Poravnati bo potrebno le vstopnino v muzej: 2 € odrasli, 1 € otroci, dijaki, študentje.

Od ponedeljka, 7. novembra, do petka, 11. novembra, pa bodo vodenja po mestu organizirana za vnaprej najavljene skupine. Za rezervacije in informacije pokličite na TIC Ajdovščina 05 36 59 140, lahko pa pišete na tic.ajdovscina@siol.net.

Vabljeni torej v Ajdovščino v času Festivala Hiša mladih, saj so vodenja odlična priložnost, da naše kraje spoznate skozi oči in besede domačinov.

 

SOBOTA 5. NOVEMBER

Monobeat – večer elektronske glasbe s Synthetic Apes  4 channel live act –v Baru, ob 21. uri

monobeat_logo_final.jpg

V Bar Hiša mladih prihajajo večeri elektronske glasbe, poimenovani MONOBEAT. Gre za predstavitve novih kreativnih smernic in trendov v elektronski glasbi.  Prvič na sporedu v soboto, 5. novembra, v okviru Festivala Hiše mladih. Za vse sladokusce in ljubitelje dobre elektronike pa nato, redno, vsako prvo soboto v mesecu.    

Art market – od. 9 do 18 ure (parkirišče pred Hišo mladih, v primeru slabega vremena v notranjosti)

27.JPG

Art market - Umetniška tržnica je dogodek, ki želi predstaviti čim več različnih in kvalitetnih avtorjev, ki s svojim razmišljanjem in ustvarjalnim delom opozarjajo nase.  K sodelovanju vabimo  prav vse starostne skupine, ki s svojo raznolikostjo ustvarjanja bogatijo Art market in njegovo ponudbo. Dobrodošli so tisti na začetku ustvarjalne poti, kakor tisti, ki so že poznani širši slovenski javnosti . Z dogodkom želimo obogatiti ponudbo v mestu Ajdovščina in prispevati k unikatnosti našega okolja. Art market v Palah poteka vsako prvo soboto v mesecu, med 9. in 18. uro.  

Filmski večer; Zeitgeist: Moving forward (1. in 2.) – ob 17 uri – dvorana Mladinskega centra

Zeitgeist.jpg

Klub ajdovskih študentov in djakov prireja tri zanimive filmske večere posvečene Zeitgeist gibanju.  Društvo Duh časa (Zeitgeist Slovenija) je organizacija, ki se zavzema za postopen prehod s trenutne ekonomije, na gospodarstvo, osnovano na virih. Zavzemajo se za enakost in enakopravnost vseh ljudi, za osveščanje tako o osebnih, družbenih in tehnoloških, pa tudi o duhovnih evolucijskih procesih, ki smo jim priča. Cilj je popolna preobrazba družbenega sistema in to v skladu s trenutno stopnjo razvoja znanosti in tehnologije. Pričenjajo z novim socialnim pristopom, nadgrajenim z znanjem celotnega človeštva. Njihova naloga je doseči družbeni sistem, ki bi temeljil na znanju, napredku, skrbi za ljudi in okolje ter bi deloval brez denarja in politike. Načrti za tak sistem že obstajajo, potrebno jih je le spraviti v prakso.

 

NEDELJA 6. NOVEMBER

Več gibanja, več zdravja – turnir trojk v košarki – Parkirišče pred Hišo mladih – ob 13 uri

V sklopu Festivala Hiše mladih bo potekal Streetball turnir v organizaciji Bara Hiša mladih. Turnir prične ob 13. Uri, prijave pa sprejemamo na dan dogodka v Baru Hiša mladih, od 10. ure naprej.   Najboljši prejmejo nagrade. Lepo vabljeni, da se prireditve udeležitve kot igralci ali kot gledalci.

 

PONEDELJEK 7. NOVEMBER

Test zaposljivosti – pisarna MSA – od ponedeljka 7 do petka 11 novembra - med 9 in 12 uro

Zaposlitev je primarni pogoj, ki mladim omogoča finančno varnost, osamosvojitev, možnost ustvarjanja družine ter prestop v dobo odraslosti. Naloga države je zagotoviti pogoje, ki omogočajo večje zaposlovanje mladih. Sprašujemo pa se, kaj lahko mladi sami naredimo za to, da si izboljšamo položaj na trgu dela?

Brezplačno testiranje in svetovanje o zaposljivosti mladih je namenjeno predvsem mladim iskalcem (prve) zaposlitve, absolventom in drugim mladim, ki zaključujejo šolanje in bodo kmalu vstopili na trg dela, mladim, ki se šele odločajo o svojem bodočem poklicu, a jim za svojo prihodnost ni vseeno,  vsem tistim, ki bi radi preverili svojo zaposljivost in bi želeli prisluhniti nasvetom za učinkovitejše iskanje zaposlitve! Vabljeni.

 

TOREK 8. NOVEMBER

MC 21 V živo  - ŽAL ODPADE!!!

Nedavno_posodobljeno9.jpg

Na spletni strani MC Hiše mladih Ajdovščina, imamo novo rubriko MC21. V njej boste našli zanimive intervjuje z znanimi in manj znanimi mladimi, predvsem s takimi, ki sodelujejo z našim mladinskim centrom. Zakaj MC 21? Zato, ker intervju obsega 21 vprašanj, od tega jih je 10 splošnih in so za vse enaka, 10 vprašanj je tematskih glede na delovanje in področje osebe, ki je intervjujana, zadnje vprašanje pa gost ali gostja sama postavi nam, mladinskemu centru. Radi pa bi mladim ter ostalim, predstavili sovrstnike in druge uspešne osebe, ki so uspeli s svojo ustvarjalnostjo ter so tako lep zgled in morda motivacija drugim.

V času Festivala Hiše mladih pa se bo MC21 predstavil tudi v živo, ko bomo v Baru Hiše mladih, gostili znanega  gosta. Z njim bo klepetala Polona Krušec. MC21 V ŽIVO, žal odpade, zaradi zasedenosti našega "skritega" gosta. Bo pa zagotovo na sporedu v naslednjih tednih. Hvala za razumevanje.

Stencil art – od torka 8 do četrtka 10 novembra – ob 17 uri

Pictures3.jpg

Vabljeni na tridnevno ustvarjalno delavnico poulične umetnosti, natančneje stencil umetnost ali stencil art.  Od torka 8. do četrtka 10. novembra 2011, vsak dan, od 17. ure naprej, v prostorih Mladinskega centra Hiša mladih.

Delavnica je razdeljena na tri sklope.

- ogled filma o stencil artu z naslovom Exit Through the Gift Shop, iz leta 2010. Film je bil nagrajen z Oskarjem za najboljši dokumentarni film 2010.   

- fotografiranje in spoznavanje oblikovanja fotografij v računalniškem programu.

- rezanje in ustvarjanje stencil umetnosti. Delavnica je nadvse zanimiva, saj je predstavljena oblika umetnosti s katero se ne srečamo vsak dan. Poleg tega se bomo neposredno dotaknili tematike današnje generacije mladih- problema brezposelnosti med mladimi.

Predavanje Burja in zemeljski plazovi – prostori programa PUM – ob 10. uri dopoldan

Ljudska univerza Ajdovščina vas vabi na predavanje o burji in zemeljskih plazovih na ajdovskem, ki ga bo vodil g. Vojko Stegovec.  Poleg vsem znane burje, življenje na Ajdovskem vse bolj zaznamujejo tudi zemeljski plazovi, ki povzročajo predvsem ljudem številne preglavice. Da bomo lažje razumeli te naravne pojave, nam bo dolgoletni učitelj fizike na OŠ-i, razložil zakonitosti zgoraj navedenih pojavov. Predavanje traja cca. 2 uri.

 

SREDA 9. NOVEMBER

Mc predstavitev poklica – Novinarstvo (+PR) in turizem – sreda 9 in četrtek 10 november -  prostori Mladinskega centra, med 14 in 16 uro

sivo.jpg

Mladinski center Hiša mladih pričenja s predstavitvami različnih poklicev. Predstavitve so namenjene srednješolcem ter vsem ostalim zainteresiranim. Za začetek vam bomo predstavili novinarstvo (+ PR) in delo v turizmu.  Predstavitve ponujajo pestro izbiro poklicev, temeljito razlago in tudi ogled dela, ki ga zaposleni s tem poklicem opravljajo na delovnem mestu.  Predstavitve bodo potekale vse do konca šolskega leta 2011/12. Poleg samih predstavitev bo na voljo tudi kasnejše praktično udejstvovanje v izbranih poklicih, v kolikor bo za to zanimanje. Poklice bodo predstavljali gostje, ki izhajajo iz izbranega poklica in imajo dovolj izkušenj ter znanja za kakovostno predstavitev.

Predavanje; Osnove degustacij vin – Bar Hiša mladih – ob 18 uri- (5 eur)

Kultura pitja vina je povezana s pridelovanjem, trženjem in pitjem vina. Razvila se je v tradicionalno vinskih državah, kjer se vino pojavlja pri vseh pomembnih odločitvah v življenju posameznika, pa tudi v vsakdanjem življenju.  Dvig kulture pitja vina, kar pomeni zmerno uživanje, ki je koristno za zdravje, pa lahko dosežemo le, če o vinu vemo več kot le to, da je prijetna alkoholna pijača. Zato Vinosa d.o.o. v okviru festivala pripravlja predavanje in delavnico Osnove degustiranja vina, ki jo bo vodil Matjaž Lemut iz vinske kleti Tilia. Delavnica traja eno uro, udeleženci pa v njej degustirajo štiri različna vina ter prejmejo prigrizek.

Ustvarjalna delavnica za otroke od 7 do 10 let – prostori MDPM – med 8.30 in 12 uro

A8.JPG

MDPM Ajdovščina, ob 45. obletnici bralne značke v naši občini, vabi na ustvarjalno delavnico Knjižni junaki so oživeli - Jesenska igra, namenjeno otrokom od 7 do 10 let. Otroci si bodo lahko v njej pripravili kostume za otroško dramsko igro in jo, preoblečeni v jesenske maske, tudi odigrali.

 

ČETRTEK 10. NOVEMBER

Posvet skupnosti občin Slovenije – dvorana Mladinskega centra – ob 11 uri

Identificirajmo mladim prijazne občine!

Na posvetu Skupnosti občin Slovenije bo Mladinski svet Ajdovščina predstavili osnutek Certifikata mladim prijazna lokalna skupnost, s katerim bomo v okviru projekta Mladi odpiramo prostor: »Vzpostavljanje in razvoj lokalnih mladinskih politik«, nagradili lokalne skupnosti v Sloveniji, ki uspešno izvajajo ukrepe mladinskih politik.

Skupaj s predstavniki Skupnosti občin Slovenije in delovno skupino za mladinsko politiko bomo identificirali tiste ukrepe, ki jih morajo lokalne skupnosti izvajati za pridobitev tovrstnega naziva in pregledali smernice za nadaljnje izboljšanje stanja na področju mladinskih politik v Sloveniji.

Hip hop večer z Untherjem – Bar Hiša mladih – ob 21 uri

unther.jpg

Po dveh letih tišine se hip hop kultura vrača v Ajdovščino. Lokalni Mc, ki sliši na ime Unther bo ponovno oživel svoj prvenec iz leta 2008 ''Iz ulične sence''.  Poleg tega pa bo skupaj z nekaterimi gosti predstavil nekaj komadov iz prihajajočega albuma ''V iskanju samega sebe''. Ker gre za enega izmed finalistov zadnjega Državnega prvenstva v freestyleu (improviziranem rapu) se nam obeta zanimiv zaključek, ki ga bo začinil tudi beatboxer Patro (Slovenija ima talent). Vse skupaj bo povezoval DJ Zdavc za gramofonskimi ploščami.

Ustvarjalna delavnica za otroke od 7 do 10 let - prostori MDPM – med 8.30 in 12 uro.

MDPM Ajdovščina, ob 45. obletnici bralne značke v naši občini, vabi na ustvarjalno delavnico S knjigo na pot, na katerih se bodo otroci srečali z deli Leopolda in Primoža Suhadolčana, s slonom Jumbom se bodo odpravili na morje in nazaj, s pomočjo domišlije pa bodo sestavili tudi svojo knjižico ustvarjalnosti.

 

PETEK 11. NOVEMBER  (martinovo)

Martinov koncert z Ela Bando in Selfmade – Bar Hiša mladih – ob 20 uri

Nedavno_posodobljeno6.jpg

Na martinov petek, v sklopu festivala Hiša mladih, Bar Hiša Mladih ter Vinosa d.o.o. pripravljajo martinovanje v družbi domače glasbene skupine Ela Banda  ter degustacijo vrhunskih mladih vin Ferjančič. Manjkalo ne bo niti domačih narezkov, nagrad in dobre volje.

Vstopnina 2 eur.

Srečanje MSA delovnih skupin po področjih dela – Bar Hiša mladih – ob 17 u

Mladinski svet Ajdovščina vabi vse mlade, ki bi radi kakor koli sodelovali, debatirali ali z nami delili svoje ideje naj se pridružijo eni od naslednjih skupin; MLADINSKI TURIZEM - OKOLJE - PARTICIPACIJA ter  DRUŽBENA KRITIČNOST MLADIH.

Vabljeni vsi, ki bi radi aktivneje sodelovali pri oblikovanju mladinskega turizma v Ajdovščini, vas skrbi za okolje ali kritično razmišljate o stanju današnje družbe. Pridite na kavo, povejte svoje mnenje, bodite aktivni!

 

Dodatno cel teden;

Ponudba mladih vin v Baru Hiša mladih

Vse dneve festivala je v Baru Hiša mladih posebna martinova ponudba mladega vina, vina letnik 2011, po promocijskih cenah. Na voljo so vina Saksida in vina Ferjančič. Po promocijskih cenah so skozi cel teden možne tudi degustacije za večje skupine. Za več informacij pišite na

Spoznajte pot sonca in burje – spoznajte pot vipavskega vina

Glass_20of_20wine__20grapes__20brush__20barrel__201663.jpg

V tem jesenskem času, ko povsod diši po pečenih kostanjih, na drevesih že zorijo kakiji, v kleteh pa nastaja mlado vino, vas vabimo v Vipavsko dolino. Pod sloganom Spoznajte pot sonca in burje – spoznajte pot vipavskega vina se predstavljata dva nova turistična paketa, ki sta ju za vas pripravila Mladinski hotel Ajdovščina in Vinoteka Vinosa iz Ajdovščine in sicer Ponudba vinskih degustacij ter Martinovanje za večje skupine.Pri obeh paketih lahko izbirate med številnimi priznanimi vinarji na Vipavskem, kot so Tilia, Guerilla, Ferjančič, Štokelj in še mnogi drugi. V paketih je vključeno prenočitev in prevoz od Mladinskega hotela Ajdovščina do vinarja ter nazaj, tako da vam za to ni treba skrbeti.

Razpoložljivost vinarjev je odvisna od predhodnih najav. Za rezervacije in ostale informacije lahko pokličete na Mladinski hotel Ajdovščina: 05 368 93 83 ali 041 945 392, lahko pa pišete na