BODI UP!

24.09.2012 - 31.10.2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čistilci čistijo, peki pečejo, zdravniki zdravijo in voditelji vodijo, mi pa v najboljšem primeru volontiramo, kar je brezUPno!

Izumi oziroma jezikovno oblikuj nov slovenski glagol, ki najbolje opisuje prostovoljsko delo. Tak glagol v slovenščini še ne obstaja – za opis prostovoljskega dela najpogosteje uporabljamo besedno zvezo »opravljanje prostovoljskega dela« ali poljudno »volontiranje«. ZaUPaj nam svoj predlog in se za vedno zapiši v SSKJ ter po vrhu osvoji še eno izmed privlačnih nagrad. 

Za spodbudo prisluhni radijskim spotom, ki smo jih pripravili skupaj z Valom 202 in Boštjanom Gorencem - Pižamo
1. spot, 2. spot,  3. spot

Če si star 15 let in več, lahko svoj predlog objaviš na FB aplikaciji prostovoljstvo.org, ali pa svoj predlog pošlješ na e-naslov novice@filantropija.org. Za tvoj predlog na FB lahko glasuje vsakdo, ki se bo s tem potegoval tudi za tedensko nagrado v obliki majice in zapestnice s podobo kampanje. 

 

UČENCI IN DIJAKI SODELUJEJO TUDI Z ESEJEM

OPIS NATEČAJA:
Z natečajem želimo spodbuditi širšo debato o slovenskem prostovoljstvu, njegovi vlogi v družbi in koristi za posameznika. Namen je, da najmlajše starostne skupine skozi svoja razmišljanja dojamejo širino prostovoljskega dela, ki sega od ene najstarejših oblik – prostovoljnega gasilstva - do aktualnih aktivnosti v podobi akcij Očistimo Slovenijo in Dan za spremembe. Mladim naj prostovoljska udeležba na humanitarnih, športnih, kulturnih in drugih dogodkih odpre vrata do novih izkušenj in doživetij.

NALOGA NATEČAJA:
Izumiti oziroma jezikovno oblikovati nov slovenski glagol, ki najbolje opisuje prostovoljsko delo.
Tak glagol v slovenščini še ne obstaja – za opis prostovoljskega dela najpogosteje uporabljamo besedno zvezo »opravljanje prostovoljskega dela« ali poljudno »volontiranje«. Glagol naj bi učenci oblikovali na podlagi svojih izkušenj, dojemanj ter pogleda na svet in družbo.
Končni predlog naj bo predstavljen v obliki eseja na temo prostovoljskega dela, v katerem avtor prikaže uporabnost besede.
Strokovna žirija bo presojala predloge glagola ter izvirnost, obliko in vsebino eseja.

KOMU JE NAMENJEN?
Natečaj za esej je odprt za vse učence in dijake od 11. do 18. leta starosti.
Poteka od 1. septembra do 31. oktobra 2012.
Učenci se lahko udeležijo tudi v skupinah ali kot razred.

KAJ TE ČAKA?
Možnost vpisa tvojega glagola v SSKJ za vse večne čase!
 

NAGRADE

Nagrade pripravljamo skupaj s pokrovitelji. Podjetje Tridom prispeva tablični računalnik TPad, razred ali skupino bo sprejel doživetij poln Pustolovski park Geoss, Mladinska knjiga Založba podarja knjige Mali princ, Spoznanja in odkritja človeštva, Otok vračev, Hiša na ulici oblakov, Založba Rokus Klett pa vam bo omogočila trening komunikacije in javnega nastopanja s Sašo Einsiedler.

Zmagovalce bo izbrala strokovna žirija v sestavi Boštjan Gorenc Pižama, Matej Praprotnik, Alenka Gložančev, France Novak.


Organizator natečaja:  
Slovenska filantropija
Poljanska cesta 12
1000 Ljubljana