Gledališke delavnice za mlade v Ajdovščini

25.09.2019 - 11.12.2019 / 18:00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Najprej. Kaj je tisto, kar si vzamemo za izhodišče, ko se lotimo ustvarjanja gledališča? Dramsko besedilo? Toda ... ali je dramsko besedilo nujno potrebno? Ali ni gledališča mogoče ustvariti tudi zgolj na podlagi ene same besede, ali pa vprašanja, ali pa fotografije? Nato. Kakšna so sredstva, ki se jih je v gledališču mogoče posluževati? Govor? Kaj pa telo? Kaj pa zvok? Kaj pa ... še marsikaj? In nazadnje: kako tisto, kar napravimo na odru, pravzaprav sploh učinkuje na gledalce?

Delavnice bodo temeljile na praktičnem delu v skupini; vajah, igrah in nalogah. Za udeležbo na delavnicah niso potrebne predhodne izkušnje z gledališkim ustvarjanjem.

Delavnicam bo sledila tudi javna predstavitev.

 tja__a.jpg

Delavnice bo vodila Tjaša Črnigoj.

Tjaša Črnigoj je gledališka režiserka, filozofinja in literarna komparativistka, ki prihaja iz Ajdovščine. Živi in dela v Ljubljani, kjer deluje kot samozaposlena v kulturi in sicer kot gledališka režiserka, (so)avtorica odrskih priredb, pedagoginja in selektorica festivala Linhartovo srečanje. Poleg tega se trenutno educira tudi za psihodramsko psihoterapevtko.

Kot gledališka režiserka deluje tako na neodvisni kot tudi na institucionalni gledališki sceni. Režirala je Smrčuljčico (SNG Nova Gorica), Gilgalovanje (Gledališče Glej), Hamletovanje (BiTeater), Satirikonijado (Moment Maribor in AGRFT), Fiziko žalosti (Anton Podbevšek Teater Novo Mesto) in druge. Ena izmed njenih zadnjih uprizoritev, Gilgalovanje, je bila uvrščena v Tekmovalni program 53. Festivala Borštnikovo srečanje in razglašena za eno izmed desetih najboljših predstav leta 2018 po izboru časopisa Dnevnik. Že štiri leta v okviru projekta ŠtudenTeater Gledališča Glej in Javnega sklada za kulturne dejavnosti RS deluje kot mentorica študentskim gledališkim skupinam ter vodi gledališke delavnice.

 

TERMINI:

25. september ... delavnica (3 ure)

9. oktober ... delavnica (3 ure)

23. oktober ... delavnica (3 ure)

6. november ... delavnica (3 ure)

20. november ... delavnica (3 ure) in

11. december ... javna predstavitev delavnice (1 ura)

URA: 16.30

 

STROŠKI UDELEŽBE:

Delavnice so za udeležence brezplačne.

Ob prijavi je potrebno plačati varščino v višini 20 eur na udeleženca, ki jo udeleženec – vkolikor se delavnic redno udeležuje (85% prisotnost) – ob zaključku delavnic dobi nazaj.

Delavnice financirajo: Občina Ajdovščina, Mladinski kulturni center Ajdovščina in JSKD OI Ajdovščina.

 

Informacije in prijave na: tjasa.crnigoj@gmail.com