Mladinska filmska delavnica v Hiši mladih // ODPOVEDANO!

27.03.2020 - 28.03.2020 / 10:00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

»Zame je bil ključen vpliv Društva zaveznikov mehkega pristanka in njihovega filmskega oddelka Luksuz produkcije. Že zelo zgodaj sem se vključil v njihove filmske delavnice in seminarje, ki so bili vedno strokovno vodeni in problemsko zastavljeni.« (režiser ​ Žiga Divjak ​ v reviji ​ rast ​ , letnik xxx, maj 2019, št.1., str.73)

Če imate strast do filma, berite naprej in posredujte vsem zainteresiranim …

Komu in zakaj? ​

Delavnica je namenjena predvsem mladim od 12 do 18 let, ki se želijo ukvarjati s filmsko/video produkcijo. Na delavnici se bodo naučili osnov filmskega jezika, uporabe video kamere, računalniške montaže ter osnov filmskega jezika.

Kako in s kom?

Delavnica bo potekala predvsem v obliki praktičnega dela pod mentorstvom mednarodne ekipe* filmskih ustvarjalcev. Udeleženci se bodo razdelili v manjše skupine, v katerih bodo posneli kratke filme na osnovi njihovih idej. Dobili bodo priložnost, da se preizkusijo kot scenaristi, režiserji, snemalci slike, snemalci zvoka, boom operaterji, scenografi, kostumografi, igralci, montažerji ... Delavnico bo vodila mentorica DZMP Luksuz produkcije Aliaksandra Ihnatovich. Aliaksandra je v Litvi študirala vizualno kulturo in sociologijo, kjer je nekaj časa tudi predavala o zgodovini filma in dokumentarnem filmu. Aliaksandra je avtorica več kratkih filmov, ki so bili prikazani in tudi nagrajeni na domačih in mednarodnih filmskih festivalih. Zadnji dve leti je zaposlena v DZMP. *Delo v skupinah bo potekalo ob mentorski pomoči prostovoljk Erasmus+.

Naše delavnice zato potekajo tudi v angleščini, pri tem po svojih najboljših močeh naredimo vse, da bi se vsi udeleženci počutili udobno ter da njihove izkušnje in učenja ničesar ne bi omejevalo.

Okvirna vsebina delavnice: *”Filmski jezik”, zvrsti, stili in žanri * Nastopanje pred kamero (filmska igra) *Storytelling (pisanje zgodbe, scenarija) *“Storyboard”/zgodboris: grafična organizacija sekvenc filma *Spoznavanje kamere, kadrov, planov, kotov kamere, gibanja, kompozicije, osvetlitve *Snemanje zvoka *Vaje iz snemanja prizorov *Snemanje in montaža posnetega filma.

Okvirna struktura delavnice:

Prvi dan:

10.00 - 11.00 - Spoznavanje, uvod v osnove upovedovanja zgodbe in narativnega filmskega ustvarjanja. 11.15 - 12.30 - Razvoj zgodbe, pisanje scenarija in zgodborisa, priprave na snemanje.

12.30 - 13.00 - odmor za malico

13.00 - 15.00 - Delo s kamero in napravami za snemanje zvoka, filmska igra, režija – vaje v snemanju kratkega filma na podlagi napisanega scenarija in zgodborisa.

Drugi dan:

10.00 - 12.00 - Delo s kamero in napravami za snemanje zvoka, filmska igra, režija – vaje v snemanju kratkega filma na podlagi napisanega scenarija in zgodborisa.

12.00 - 12.30 - odmor za malico

12.30 - 15.00 - Uvod v osnove montažih tehnik, montaža posnetih video materialov za kratkih film.

 

Obvezne prijave na: INFO@MC-HISAMLADIH.SI ali na 041 945 392 do ponedeljka 23. marca 2020.

 

FILME, KI SO NASTALI NA PREJŠNJIH DELAVNICAH SI LAHKO OGLEDATE NA TEJ POVEZAVI​.