VEČER KAMIŠIBAJ GLEDALIŠČA

31.05.2022 / 20:00

Kamišibaj gledališče

 

Živimo v času, ko skorajda na vsakem koraku naletimo na digitalne podobe, ki naj bi nas zabavale in nam svetovale glede »ugodnih« priložnosti in nakupov. Protiutež vsemu temu je kamišibaj, edinstvena oblika pripovedovanja zgodb ob originalnih ilustracijah (japonsko kami: papir, šibaj: gledališče).

Za to malo papirnato gledališče pripovedovalec uporablja mali lesen odrček (butaj), v katerega vloži ilustracije in jih ob pripovedovanju menjava.

To malo, komorno gledališče postaja v svetu vedno bolj priljubljeno. Z njim se ukvarjajo številni igralci, lutkarji ter učitelji in vzgojitelji. V različnih državah obstajajo festivali kamišibaj gledališča, ki so vedno bolj obiskani. V Sloveniji že vrsto let poteka mednarodni festival kamišibaj gledališča Beli delfin. Imamo tudi državni festival, ki se bo letos v začetku septembra dogajal v Beli krajini.

Kamišibaj gledališče je primerno za manjše skupine, do okoli 50 gledalcev. Ker so ilustracije v velikosti A3, morajo biti gledalci zelo blizu pripovedovalca, saj se lahko le tako neposredno odzivajo in doživljajo samo zgodbo.

 

Dogodek, ki se bo 31. maja odvil v Hiši mladih v Ajdovščini, bodo popestrili znani kamišibaj igralci iz Slovenije in zamejstva. Med njimi bosta tudi posebna gosta, Jelena Sitar Cvetko in Igor Cvetko. Prav onadva sta to imenitno gledališko zvrst prinesla v Slovenijo. Poseben poudarek večera bo tudi na narečni besedi in na različnih besedilnih žanrih, od poezije do avtorskih in ljudskih zgodb.

 

Lepo vabljeni. 

Vstop prost.